Fundamental Rights MCQ : Part 3 (Articles 12- 36)

Fundamental Rights MCQ are being given along with their solutions. The Fundamental Rights are enshrined in Articles 12 to 35 in Part III of the Indian Constitution

which is very important from the point of view of the various exams like UPSC CSE, CDS, NDA, SSC, Railway, RPSC RAS, EO & RO , SI, PATWAR, VDO , First Grade, Second Grade, Third Grade and Other State PCS Exams.

The polity section is a vital part of the Govt Examinations . It is essential to prepare for this section thoroughly to score high marks and secure a good rank in the exam.


Fundamental Rights MCQ


1.मौलिक अधिकारों के बारे में निम्नलिखित में से कौन सा सत्य नहीं है? / Which of the following is not true about the Fundamental Rights?
a) मौलिक अधिकार प्रकृति में न्यायसंगत हैं / Fundamental Rights are justiciable in nature
b) हमारे संविधान में मौलिक अधिकार संयुक्त राज्य अमेरिका के मौलिक अधिकारों से अधिक विस्तृत हैं / Fundamental Rights in our constitution are more elaborated than USA’s Fundamental Rights
c) व्यक्तियों के समग्र विकास (भौतिक, बौद्धिक, नैतिक और आध्यात्मिक) के लिए मौलिक अधिकार आवश्यक हैं / Fundamental rights are essential for overall development (material, intellectual, moral & spritual) of the individuals
d) मौलिक अधिकार सामाजिक और आर्थिक लोकतंत्र के विचार को बढ़ावा देने के लिए हैं / Fundamental rights are meant for promoting the idea of Social & economic democracy
Answer – d

2.निम्नलिखित में से किस अनुच्छेद में “राज्य” की परिभाषा का उल्लेख किया गया है? / Definition of “State” is mentioned in which of the following Article?
a) अनुच्छेद 11 / Article 11
b) अनुच्छेद 12 / Article 12
c) अनुच्छेद 13 / Article 13
d) अनुच्छेद 14 / Article 14
Answer – b

3.अनुच्छेद 19 के अंतर्गत मूलतः कितने अधिकारों की गारंटी दी गई थी? / Originally how many rights were guranteed under Article 19?
a) 5
b) 6
c) 7
d) 8
Answer – c

4.मौलिक अधिकार क्षेत्राधिकार के मामले में, सर्वोच्च न्यायालय क्षेत्राधिकार के संबंध में निम्नलिखित में से कौन सा सत्य है? / In case of Fundamental rights jurisdiction, which of the following is true regarding Supreme Court Jurisdiction?
a) सर्वोच्च न्यायालय एक मौलिक एवं विशिष्ट क्षेत्राधिकार है / Supreme court is an original and exclusive jurisdiction
b) सर्वोच्च न्यायालय मूल है लेकिन अनन्य क्षेत्राधिकार नहीं है / Supreme court is the original but not exclusive jurisdiction
c) सर्वोच्च न्यायालय मूल नहीं बल्कि विशिष्ट क्षेत्राधिकार है / Supreme court is not original but exclusive jurisdiction
d) सर्वोच्च न्यायालय मूल एवं विशिष्ट क्षेत्राधिकार नहीं है / Supreme court is not original as well as exclusive jurisdiction
Answer – b

5.निम्नलिखित में से कौन सा कथन गलत है? / Which of the following statements is incorrect?
a) मौलिक अधिकारों की अवधारणा अमेरिकी संविधान से ली गई है / The concept of Fundamental Rights are borrowed from American Constitution
b) यदि मौलिक अधिकारों का उल्लंघन होता है तो पीड़ित व्यक्ति सीधे सर्वोच्च न्यायालय का दरवाजा खटखटा सकता है / If Fundamental Rights are violated the aggrieved individual can approach the Supreme Court directly
c) सर्वोच्च न्यायालय मौलिक अधिकारों की रक्षा के साथ-साथ भाग 3 के बाहर अन्य अधिकारों के लिए भी रिट जारी कर सकता है / Supreme Court can issue the Writs in defence of Fundamental rights as well as for other rights outside Part 3
d) मौलिक अधिकारों में व्यक्तिगत और समूह अधिकार शामिल हैं जो अधिकांश उदार लोकतंत्रों में आम हैं / Fundamental rights include individual & group rights are common to most liberal democracies
Answer – c

6.भारतीय संविधान के किस संशोधन द्वारा संपत्ति के अधिकार को मौलिक अधिकारों की सूची से हटा दिया गया? / By which amendment to the Indian constitution the right to property was removed from the list of Fundamental rights?
a) 44वाँ संशोधन अधिनियम / 44th Amendment Act
b) 42वाँ संशोधन अधिनियम / 42nd Amendment Act
c) 52वाँ संशोधन अधिनियम / 52nd Amendment Act
d) 41वाँ संशोधन अधिनियम / 41st Amendment Act
Answer – a

7.संविधान द्वारा मौलिक अधिकारों को लागू करने की शक्ति निम्नलिखित में से किसे दी गई है? / Which of the following is given power to implement the Fundamental Rights by the constitution?
a) सर्वोच्च न्यायालय एवं उच्च न्यायालय / Supreme court & High courts
b) भारत के सभी न्यायालय / All courts in India
c) संसद / Parlaiment
d) भारत के राष्ट्रपति / President of India
Answer – a

8.निम्नलिखित में से कौन सा अधिकार “समानता का अधिकार” के अंतर्गत आता है? / Which of the folowing rights come under the “Right to equality” ?
(i) धर्म के आधार पर भेदभाव पर रोक / Prohibition on descrimination the ground of religion
(ii) रोजगार में अवसरों की समानता / Equality of opportunities in employment
(iii) उपाधियों का उन्मूलन / Abolition of titles
(iv) अस्पृश्यता का उन्मूलन / Abolition of untouchability
(v) जबरन श्रम पर रोक / Prohibition of forced labour
a) 1, 2 और 3 / 1,2 & 3
b) 1, 2, 3 एवं 4 / 1, 2, 3 & 4
c) 3, 4 और 5/ 3, 4 & 5
d) ऊपर के सभी / All of the above
Answer – b

9. 44वें संवैधानिक संशोधन अधिनियम, 1978 के संदर्भ में निम्नलिखित कथनों पर विचार करें
(i) इसने घोषणा की कि संपत्ति का अधिकार संविधान की मूल संरचना का हिस्सा नहीं है
(ii) इसने संपत्ति के अधिकार को मौलिक अधिकारों की सूची से हटा दिया
दिए गए कथनों में से कौन सा/से सही है/हैं?
a) केवल 1 / 1 only
b) केवल 2 / 2 only
c) 1 और 2 दोनों / Both 1 & 2
d) कोई नहीं / None

Answer – b

10.भारत के संविधान में वर्तमान में संपत्ति का अधिकार है? / Right to property in the Constitution of India at present is?
a) नैतिक अधिकार / Moral right
b) कानूनी अधिकार / Legal right
c) मौलिक अधिकार / Fundamental Right
d) कोई नहीं / None
Answer – b

11.अनुच्छेद 352 के तहत आपातकाल लागू करने के दौरान निम्नलिखित में से किस अनुच्छेद को निलंबित नहीं किया जा सकता है? / During enforcement of emergency under Article 352, which of the following Articles can’t be suspended?
a) अनुच्छेद 14 एवं 15 / Article 14 & 15
b) अनुच्छेद 20 एवं 22 / Article 20 & 22
c) अनुच्छेद 19 एवं 20 / Article 19 & 20
d) अनुच्छेद 20 एवं 21 / Article 20 & 21
Answer – d

12.निम्नलिखित कथनों पर विचार करें / Consider the following statements
(i) पुलिस के लिए गिरफ्तार व्यक्ति को 24 घंटे के भीतर निकटतम न्यायिक मजिस्ट्रेट के पास ले जाना अनिवार्य है / It is mandatory for the police to take an arrested person to the nearest judicial megistrate within 24 hours
(ii) गिरफ्तारी का कारण बताए बिना किसी को गिरफ्तार नहीं किया जा सकता / No one can be arrested without being told the grounds of arrest
(iii) किसी व्यक्ति की निवारक हिरासत को अधिकतम 2 महीने तक बढ़ाया जा सकता है / Preventive detention of a person can be extended maximum for 2 months
निम्नलिखित में से कौन सा कथन सही है? / Which of the following statements are correct?
a) 1 और 2
b) 2 और 3
c) 1 और 3
d) 1, 2 और 3
Answer – a

13.भारतीय संविधान के संदर्भ में निम्नलिखित में से कौन सा कथन सही नहीं है? / Which of the following statement is not correct with reference to the Indian Constitution?
a) धर्म की स्वतंत्रता में अंतरात्मा की स्वतंत्रता भी शामिल है / Freedom of religion also includes freedom of conscience
b) सार्वजनिक व्यवस्था की रक्षा के लिए धार्मिक स्वतंत्रता पर प्रतिबंध लगाए जा सकते हैं / Restrictions can be imposed on the freedom of religion in order to protect public order
c) संविधान लोगों को एक धर्म से दूसरे धर्म में परिवर्तित होने के लिए प्रेरित करने पर रोक लगाता है / The constitution prohibits persuading people to convert from one religion to another
d) सरकार सामाजिक सुधार के लिए धार्मिक मामलों में हस्तक्षेप कर सकती है / The government can interfere in religious matters for social reforms
Answer – c

14.एसटी/एससी/ओबीसी को शैक्षणिक संस्थानों में आरक्षण किस अनुच्छेद के तहत दिया जाता है? / Under which article reservation in educational institutions to STs/ SCs/ OBCs is made?
a) अनुच्छेद 15(4) / Article 15(4)
b) अनुच्छेद 15(5) / Article 15(5)
c) अनुच्छेद 16(1) / Article 16(1)
d) अनुच्छेद 16(2) / Article 16(2)
Answer – b

15.निम्नलिखित में से कौन सा अनुच्छेद भिन्न श्रेणी से संबंधित है? / Which one of the following Articles belongs to a different category?
a) अनुच्छेद 15 / Article 15
b) अनुच्छेद 16 / Article 16
c) अनुच्छेद 18 / Article 18
d) अनुच्छेद 19 / Article 19
Answer – d

16.निम्नलिखित में से कौन सा भारतीय संविधान में निहित समानता के मौलिक अधिकार में शामिल नहीं है? / Which of the following is not included in the fundamental right to equality as enshrined in the Indian constitution?
a) कानून के समक्ष समानता / Equality before law
b) सामाजिक समानता / Social equality
c) समान अवसर / Equal opportunities
d) आर्थिक समानता / Economic equality
Answer – d

17.निम्नलिखित में से कौन सा सुमेलित नहीं है? / Which one of the following is not properly matched?
a) अनुच्छेद 23 – मानव तस्करी और जबरन श्रम का निषेध /
Article 23 – Prohibition of human traffic in human and forced labour
b) अनुच्छेद 24 – कारखानों में बच्चों के रोजगार पर प्रतिबंध /
Article 24 – Prohibition of employment of children in factories
c) अनुच्छेद 25 – धार्मिक मामलों का प्रबंधन करने की स्वतंत्रता /
Article 25 – Freedom to manage religious affairs
d)c
अनुच्छेद 29 – अल्पसंख्यकों द्वारा शैक्षणिक संस्थानों की स्थापना और प्रशासन की स्वतंत्रता /
Article 29 – Freedom of establishment & administration of educational institutions by minorities
Answer – d

18.भारत में नस्लीय भेदभाव किस अनुच्छेद के तहत स्पष्ट रूप से निषिद्ध है? / Racial discrimination in India is explicitly prohibited under which Article?
a) अनुच्छेद 17 / Article 17
b) अनुच्छेद 14 / Article 14
c) अनुच्छेद 16 / Article 16
d) अनुच्छेद 18 / Article 18
Answer – c

19.भाषण और अभिव्यक्ति की स्वतंत्रता को राज्य द्वारा संविधान के तहत प्रदान किए गए कुछ आधारों पर प्रतिबंधित किया जा सकता है, निम्नलिखित में से कौन सा ऐसा प्रतिबंध नहीं है? / The freedom of speech & expression can be restricted by the state on certain ground provided under the constitution, which one of the following is not such a restriction?
a) नियम और कानून / Law & order
b) नैतिकता / Morality
c) विदेशी राज्यों के साथ मैत्रीपूर्ण संबंध / Friendly relations with foreign states
d) मानहानि / Defamation
Answer – a

20. संविधान का एकमात्र अनुच्छेद कौन सा है जिसका कोई अपवाद नहीं है? / Which is the only Article of the constitution that doesn’t has any exception?
a) अनुच्छेद 14 / Article 14
b) अनुच्छेद 17 / Article 17
c) अनुच्छेद 18 / Article 18
d) अनुच्छेद 21 / Article 21
Answer – b


Leave a Comment

error: Content is protected !!