General Science Biology Questions-05

In this Online General Science Biology Questions-05, Includes important Biology multiple choice questions for all competitive exams . Solving Multiple Choice Question is the Best Way to test our Exam Preparation.

The general science section tests your basic ability to understand and solve science-related questions. It is to judge your awareness of day-to-day life-based science. These Biology questions are useful for Many competitive exam like  SSC, RAILWAY, TET EXAMS, RAS, CDS, UPSC exams, and all state-related exams

इसे अधिक से अधिक अपने दोस्तों के साथ share करें । Daily Update के लिए Telegram पर जरूर जुड़ें ।

 

General Science Biology Questions-05

1. विटामिन्स क्या होते है?
(A). कार्बनिक यौगिक/Organic
(B). अकार्बनिक यौगिक/Inorganic
(C). दोनों/Both
(D). उपरोक्त में से कोई नहीं/None of these

2.निम्न सब्जियो में से किसमें सबसे अधिक विटामिन C पाया जाता है?
(A). मिर्च में
(B). मटर में
(C). मूली में
(D). गाजर में

3. मानव के बाल व नाखून में पाया जाने वाला प्रोटीन है?
(A). ऑक्सिटोसिन/Oxytocin
(B). वेसोप्रेसिन/vasopressin
(C). केसीन/casein
(D). किरेटिन /keratin

4. पौधे के किस भाग से हल्दी प्राप्त होती है?
(A). फल/Fruit
(B). जड़/Root
(C). तना/Stem
(D). पुष्प/Flower

5. निम्न में से कौनसा विटामिन A का प्रचुरतम स्रोत है?
(A). आम/Mango
(B). अमरूद/Guava
(C). सेब/Apple
(D). पपीता /Papaya

6. पादप कोशिका जन्तु कोशिका से किस प्रकार अलग होती है?
(A). राइबोसोम/Ribosome
(B). गोल्जिकाय/Golgi Body
(C). कोशिका केन्द्रक/Nucleus
(D). कोशिका भित्ति/Cell Wall

7. सेल्यूलोस भित्ति किन कोशिकाओं में पाई जाती है?
(A). जन्तु/ In Animals
(B). बैक्टीरिया/ In Bacteria
(C).वायरस/ In viruses
(D). पौधे / In Plants

8. एमिनो अम्लों की आवश्यकता किसके निर्माण में होती है?
(A). प्रोटीन/Protein
(B). कार्बोहाइड्रेट/Carbohydrate
(C). वसा/Fat
(D). उपरोक्त सभी में/All Of these

9. निम्न में से कौनसा रूपांतरित तना है?
(A). गाजर/Carrot
(B). शकरकंद/Sweet potatoes
(C). मूली/Radish
(D). आलू/Potato

10. पौधे का जनन भाग/Reproductive Part है?
(A).पत्ती/leaves
(B).जड़/root
(C).पुष्प/Flowers
(D). तना/Stem

11. मानव शरीर में कुल हड्डियों की संख्या है?
(A) 260 Bones
(B) 206 Bones
(C) 208 Bones
(D) 209 Bones

12. शरीर की सबसे मजबूत हड्डी/Strongest Bone कौनसी है?
(A). रेडियस/Radius
(B). अल्ना/Ulna
(C). फीमर/Femur
(D). स्केपुला/Scapula

13. सबसे घातक हेपेटाइटिस का प्रकार है?
(A). Hep. B
(B). Hep. D
(C). Hep. A
(D). Hep. E

14.किस रोग में व्यक्ति को पानी से डर लगने लगता है?
(A). सिफलिस/Syphilis
(B). रेबीज़/Rabies
(C). टायफाइड/Typhoid
(D). निमोनिया/Pneumonia

15. निम्न में से ऊर्जा प्राप्ति का सबसे उच्च स्रोत है?
(A).प्रोटीन/Protein
(B). कार्बोहाइड्रेट/Carbohydrate
(C). वसा/Fat
(D). इनमे से कोई नहीं/none of these

Biology Links

Nutrition – Modes Of Nutrition In Living Vaccine – Definition, Discovery, Types, Importance
Nutrient Deficiency Diseases l पोषक पदार्थों की कमी से होने वाले रोग Infectious Diseases : Types, Causes & Preventions l संक्रामक रोग
Components of Food l भोजन के मुख्य अवयव Blood Vessels : Arteries, Veins, Capillaries
Nutrition in Plants l पादपों में पोषण Hormones : Types & Functions l हॉर्मोन्स l
Parts Of Plants l पौधों के विभिन्न भाग Human Heart – Anatomy, Functions and Facts about Heart
Leaf (पत्ती): Types, Structure, Modification, Functions Animal Cell – Types, Definition, Discovery, Structure, Functions
Vitamins : Discovery, Types, Diseases Cell : Discovery, Types, Diffusion

 

 

MORE Quiz!

General Science Biology Questions – 01
General Science Biology Questions – 02
General Science Biology Questions – 03
General Science Biology Questions – 04
General Science Biology Questions-05
General Science Biology Questions – 06
General Science Biology Questions – 07
General Science Biology Questions – 08
General Science Biology Questions – 09
General Science Biology Questions-10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Comment