General Science Chemistry Questions -01

 

The General Science Chemistry Questions – 01 section tests your basic ability to understand and solve science-related questions. It is to judge your awareness of day-to-day life-based science.

Understanding the basics of General Science can lead any aspirant to achieve good marks in the examination. Therefore, We have compiled a complete study material on General science with major subjects like Biology, Chemistry and Physics. This study material would help you to understand the basics and even give you the broader perspective to get prepare for the examination.

 

General Science Chemistry Questions

The Subjects like Physics, Chemistry & Biology are very important for the general understanding of things around us, that’s the reason why these subjects become even more vital for any competitive examination.

Among the General Science subject, Chemistry  is also the most important Section. this testseries Questions would help you to understand the basics and even give you the broader perspective to get prepare for the examination.

 

 

 

1. पृथ्वी की सतह पर सर्वाधिक मात्रा में पाया जाने वाला तत्व है?
A.नाइट्रोजन
B.ऑक्सीजन
C.कार्बन
D.सिलिकन  

 

2. रेड ऑक्साइड किस तत्व का ऑक्साइड है ?
A.आयरन
B.जिंक
C.सिलिकन
D.एल्युमिनियम  

 

3. रॉकेट ईंधन के रूप में प्रयुक्त होती है ?
A.ठोस ऑक्सीजन
B.द्रव ऑक्सीजन
C.गैस ऑक्सीजन
D.ऑक्साइड  

 

4. ऑक्सीजन है-
A.लौह चुम्बकीय
B.प्रति चुम्बकीय
C.अनु चुम्बकीय
D.उपरोक्त में से कोई नहीं  

 

5. निम्न में से कौनसा तत्व कमरे के ताप पर द्रव अवस्था मे रहता है ?
A.लेड
B.कैल्शियम
C.मर्करी
D.ताबां  

 

6. क्लोरोफिल में पाई जाने वाली धातु/Metal है?
A.पोटैशियम
B.आयरन
C.मैग्नीशियम
D.मैंगनीज  

 

7. किसी उदासीन विलयन के pH का मान है-
A.7 से कम
B.7 से ज्यादा
C.7
D.5  

 

8. इमली में कौनसा अम्ल पाया जाता है ?
A.ऑक्सेलिक अम्ल
B.टार्टरिक अम्ल
C.लेक्टिक अम्ल
D.फार्मिक अम्ल  

 

9. समुद्र की तलहटी में भारी मात्रा में जमा  ईंधन को कहा जाता है?
A.यूरेनियम
B.सेलुलोज
C.क्लेथरेट
D.थोरियम  

 

10. उर्ध्वपातन का गुण पाया जाता है?
A.कैल्शियम क्लोराइड में
B.सोडियम क्लोराइड में
C.अमोनियम क्लोराइड में
D.मैग्नीशियम क्लोराइड में  

 

11. निम्न में से विद्युत का सुचालक है?
A.ग्रेफाइट
B.हीरा
C.एथेनॉल
D.उपरोक्त में से कोई नहीं  

 

12. एक ही प्रकार के परमाणुओं से मिलकर बना पदार्थ क्या कहलाता है?
A.यौगिक
B.मिश्रण
C.ठोस
D.तत्व  

 

13. इलेक्ट्रॉन की खोज किसने की ?
A.डाल्टन
B.थॉमसन
C.रदरफोर्ड
D.इनमे से कोई नहीं 

 

14. प्रोटोन की खोज किस वैज्ञानिक ने की ?
A.मैडम क्यूरी
B.डॉल्टन
C.रदरफोर्ड
D.फैराडे

 

15. हैलोजन में सबसे अधिक अभिक्रियाशील है-
A.फ़्लोरिन
B.क्लोरीन
C.ब्रोमीन
D.आयोडिन  

 

 

Answer Key

Que. No. Answers
1 B
2 A
3 B
4 C
5 C
6 C
7 C
8 B
9 C
10 C
11 A
12 A
13 B
14 C
15 A

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ans.13 Explanation 

 The discovery by English physicist J.J.Thomson of the electron in 1897. The British physicist Sir James Chadwick discovered neutrons in the year 1932. He was awarded the Nobel Prize in Physics in the year 1935 for this discovery.  

 

 

Ans.14 Explanation 

The discovery of the proton is credited to Ernest Rutherford, who proved that the nucleus of the hydrogen atom (i.e. a proton) is present in the nuclei of all other atoms in the year 1917.

 

 

 

Must Subscribe reetprep Bell Icon for Latest Updates

 

 

More Practice Sets

 

 

General Science Chemistry Questions -01

General Science Chemistry Questions – 02

General Science Chemistry Questions – 03

General Science Chemistry Questions – 04

General Science Chemistry Questions – 05

 

 

reetprep

 

reetprep is india’s Best Growing Hindi & English Website For Competitive Exams With Best and Easy Concepts. We Provide you Authentic Content, Study Quiz & More. Best Competitive Exam Preparation plateform

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Comment