General Science Chemistry Questions – 04

 

The General Science Chemistry Questions – o4 section tests your basic ability to understand and solve Chemistry-related questions. It is to judge your awareness of day-to-day life-based science.

Understanding the basics of General Science can lead any aspirant to achieve good marks in the examination. Therefore, We have compiled a complete study material on General science with major subjects like Biology, Chemistry and Physics. This study material would help you to understand the basics and even give you the broader perspective to get prepare for the examination.

 

General Science Chemistry Questions

The Subjects like Physics, Chemistry & Biology are very important for the general understanding of things around us, that’s the reason why these subjects become even more vital for any competitive examination.

Among the General Science subject, Chemistry  is also the most important Section. this testseries Questions would help you to understand the basics and even give you the broader perspective to get prepare for the examination.

 

 

 

1. किस प्रकार के परिवर्तन में नए पदार्थ का निर्माण नहीं होता?
A. भौतिक परिवर्तन में/Physical Change
B. रासायनिक परिवर्तन में/Chemical Change
C. दोनों में/Both
D. उपरोक्त में से कोई नहीं/None

 

2. हीरे में कार्बन-कार्बन के बीच बंध दूरी का मान होता है?
A. 1.54 A°
B. 1.14 A°
C. 1.24 A°
D. 1.04 A°

 

3. फुलरीन में कार्बन-कार्बन के बीच बंध दूरी का मान होता है?
A. 1.20 A°
B. 1.30 A°
C. 1.40 A°
D. 1.50 A°

 

4. निम्न से कृत्रिम रेशा(artificial fiber) है?
A.स्टार्च/Starch
B. सेल्यूलोस/Cellulose
C. प्राकृतिक रबर/Natural Rubber
D. टेरिलीन/terylene

 

5. सोडियम का परमाणु क्रमांक है/What is Atomic Number of Sodium?
A. 11
B. 12
C. 13
D. 14

 

6. कॉपर/तांबा का रासायनिक प्रतीक है?
A. Ca
B. Cp
C. Cu
D. Ck

 

7. मेथेन गैस उत्पादन करने वाला क्षेत्र है?
A. गेंहू के खेत
B. धान के खेत
C. कपास के खेत
D. मूंगफली के खेत

 

8. रसोई गैस में मिश्रण होता है?
A. मेथेन व एथिलीन का
B. कार्बन डाई ऑक्साइड व ऑक्सीजन का
C. ब्यूटेन व प्रोपेन का 
D. कार्बन मोनो ऑक्साइड व हाइड्रोजन का

 

9. निम्नलिखित में से किस उत्प्रेरक का उपयोग वनस्पति तेलों के हाइड्रोजनीकरण में किया जाता है?
A. जिंक चूर्ण का
B. निकल का 
C. प्लेटिनम का
D. तांबे का

 

10. निम्न में से रोगाणु नाशक(Antiseptic) के रूप में प्रयोग किया जाता है?
A. फ़्लोरिन का/fluorine
B. क्लोरीन का/chlorine
C. ब्रोमीन का /Bromine
D. आयडोफॉर्म का/Iodoform

 

11. फार्मिक अम्ल का रासायनिक नाम है?
A. एथेनॉइक अम्ल
B. प्रोपेनोइक अम्ल
C.मैथेनॉइक अम्ल
D. ब्यूटेनॉइक अम्ल

 

12. निम्न में से किस पदार्थ की विद्युत चालकता सर्वाधिक है?
A. हीरा/Diamond
B. ग्रेफाइट/Graphite
C. लकड़ी/Wood
D. चांदी/Silver

 

13. जल का वाष्प में परिवर्तन कहलाता है?
A. प्राकृतिक
B. भौतिक/\
C. रासायनिक
D. जैविक

 

14. सिरके(Vinegar) में पाया जाने वाला प्रमुख अवयव है?
A. एसिटिक अम्ल/Acetic acid
B. फार्मिक अम्ल/F0rmic Acid
C. लेक्टिक अम्ल/Lactic Acid
D. ऑक्सिलिक अम्ल/Oxalic Acid

 

15. ग्रेफाइट होता है/Graphite Is?
A. सुचालक/Conductor
B. कुचालक/Non-Conductor
C. अर्ध चालक/Semi-Conductor
D. उपरोक्त में से कोई नहीं/None Of these

 

 

 

Answer Key

Que. No. Answers
1 A
2 A
3 C
4 D
5 A
6 C
7 B
8 C
9 B
10 D
11 C
12 D
13 B
14 A
15 A

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Must Subscribe reetprep Bell Icon for Latest Updates

 

 

More Practice Sets

 

reetprep testseries

 

General Science Chemistry Questions -01

General Science Chemistry Questions – 02

General Science Chemistry Questions – 03

General Science Chemistry Questions – 04

General Science Chemistry Questions – 05

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Comment