General Science Chemistry Questions – 05

 

The  Chemistry Questions  section tests your basic ability to understand and solve science-related questions. It is to judge your awareness of day-to-day life-based science.

Understanding the basics of General Science can lead any aspirant to achieve good marks in the examination. Therefore, We have compiled a complete study material on General science with major subjects like Biology, Chemistry and Physics. This study material would help you to understand the basics and even give you the broader perspective to get prepare for the examination.

 

Chemistry Questions

The Subjects like Physics, Chemistry & Biology are very important for the general understanding of things around us, that’s the reason why these subjects become even more vital for any competitive examination.

Among the General Science subject, Chemistry  is also the most important Section. this testseries Questions would help you to understand the basics and even give you the broader perspective to get prepare for the examination.

 

 

Chemistry Questions

1. रेफ्रिजरेटर में प्रशीतक के रूप में उपयोग किया जाता है?
A. फ़्रियोंन/Freon
B. ऑक्सीजन/Oxygen
C. हाइड्रोजन/Hydrogen
D. ऑर्गन/Argon

 

2. सोने का परमाणु क्रमांक है?
A. 78
B. 79
C. 80
D. 81

 

3. निम्नलिखित में से किसे “फायर डेम्प” कहा जाता है?
A. मेथेन 
B. फ़्रियोंन
C. क्लोरोफार्म
D. एथेंन

 

4. न्यूट्रॉन कण है?
A.वैद्युत उदासीन
B. धनावेशित
C. ऋणावेशित
D. उपरोक्त में से कोई नहीं

 

5. एक ही तत्व के वे परमाणु , जिनकी परमाणु संख्याएं तो समान होती है लेकिन द्रव्यमान संख्याएं अलग-अलग होती है, कहलाते हैं?
A. समभारिक/Isobars
B. समस्थानिक/Isotopes
C. समन्यूट्रोनिक/Isotones
D. समइलेक्ट्रॉनिक/Isoelectronic

 

6. किसी कक्षा में उपस्थित अधिकतम इलेक्ट्रॉनों की संख्या को प्रदर्शित करने वाला सूत्र है?
A. 2n
B. 3n
C. 2n2
D. 3n2

 

7. बनी हुई सब्जी का खराब हो जाना, उदाहरण है?
A.भौतिक परिवर्तन का
B.रासायनिक परिवर्तन का
C. विस्थापन का
D. अपचयन का

 

8. LPG का मुख्य घटक है?
A. एथेन
B. प्रोपेन
C. ब्यूटेन
D. (B) व (C) दोनों

 

9. निम्न में से लोहे का अयस्क(iron ore) है?
A. बोक्साइट
B. मैग्नेटाइट
C. लिग्नाइट
D. नाइट्राइट

 

10. निम्नलिखित में से सबसे हल्की धातु कौनसी है?
A. सिल्वर
B. आयरन
C.ऑस्मियम
D. लिथियम

 

11. निम्न में से कौन स्नेहक है?
A. ग्रेफाइट
B. सल्फर
C. जर्मेनियम
D. कार्बन

 

12. जल का अधिकतम घनत्व होता है?
A. 9℃
B. 8℃
C. 6℃
D. 4℃

 

13. प्रोटोन का द्रव्यमान कितना होता है?
A. 1.40 × 10-27 kg
B. 1.67 × 10-30 kg
C. 1.67 × 10-27 kg
D. 1.97 × 10-29 kg

 

14. जल अपघटन में ऊर्जा किआ रूप में उत्पन्न होती है?
A. प्रकाश के रूप में
B. ऊष्मा के रूप में
C. ध्वनि के रूप में
D. अम्ल के रूप में

 

15. निम्नलिखित में से कौनसी रासायनिक अभिक्रिया नहीं है?
A. कागज़ के जलना
B. भोजन का पकना
C. पानी का भाप में बदलना
D. कोयले का जलना

 

 

Answer Key 

Que. No. Answers
1 A
2 B
3 A
4 A
5 B
6 C
7 B
8 D
9 B
10 D
11 A
12 D
13 C
14 B
15 C

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Must Subscribe reetprep Bell Icon for Latest Updates

 

 

More Practice Sets

General Science Chemistry Questions -01

General Science Chemistry Questions – 02

General Science Chemistry Questions – 03

General Science Chemistry Questions – 04

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Comment