General Science Biology Questions – 02

 

By the participating in this test series you will improved your knowledge and get good score in Exam. In this Online  General Science Biology Questions-02, we have included important Biology Questions with answers.  

The general science section tests your basic ability to understand and solve science-related questions. It is to judge your awareness of day-to-day life-based science.

 

 

1. मानव शरीर के किस भाग में विटामिन A संग्रहित रहता है ?

(A). यकृत में

(B). आमाशय में

(C). अग्नाशय में

(D). मस्तिष्क में  

 

2. प्लेग किससे फैलता है?

(A). विषाणु से

(B). कवक से

(C). जीवाणु से

(D). प्रोटोज़ोआ से

नोट –  Infectious disease mainly caused by the gram-negative, rod-shaped coccobacillus called Yersinia pestis. This bacterium is mainly found in animals like rodents or rats and then it is transmitted through the insects that feed on the blood of these animals. This disease is called by several names: Black Plague – as the black rats are the carrier of this dangerous disease.  

 

3. मानव खोपड़ी में अस्थियों की संख्या होती है?

(A). 21

(B). 22

(C). 23

(D). 24  

 

4. RBC का कब्रिस्तान किसे कहा जाता है?

(A). प्लीहा

(B). मस्तिष्क

(C). वृक्क

(D). छोटी आंत

नोट – Old and damaged RBC’s are destroyed in the spleen and It is known as the RBCs Graveyard(कब्रिस्तान)       

 

5. विटामिन B1 का रासायनिक नाम है?

(A).राइबोफ्लेविन

(B). बायोटिन

(C). थाइमिन

(D). नियासिन  

 

6. दूध को दही में बदलने वाला जीवाणु है?

(A). लैक्टोबेसिलस

(B). साल्मोनेला

(C). राइजोबियम

(D). इनमे से कोई नहीं  

 

7. दूध में पायी जाने वाली शर्करा कौनसी है?

(A). माल्टोस

(B). लैक्टोज

(C). ग्लूकोज़

(D). सुक्रोज  

 

8. हैजा रोग का रोगकारक है?

(A). जीवाणु

(B). विषाणु

(C). कवक

(D). प्रोटोज़ोआ

नोट – “Vibrio cholerae” is a Gram-negative, comma-shaped bacterium. The bacterium’s natural habitat is brackish or saltwater   

 

9.एंजाइम क्या होते हैं?

(A). सूक्ष्म जीव

(B) जीवाणु

(C). प्रोटीन

(D). अकार्बनिक यौगिक  

 

10. पीलिया रोग में कौनसा अंग प्रभावित होता है?

(A). मस्तिष्क

(B). वृक्क

(C). प्लीहा

(D). यकृत  

 

11. मानव रक्त में प्लाज्मा कितने प्रतिशत होता है?

(A). 52

(B). 53

(C). 54

(D). 55  

 

12. कान की हड्डियों की संख्या होती है?

(A). 2

(B). 6

(C). 4

(D). 7  

 

13. जाइलेम ऊतक पादप में किस पदार्थ का संवहन करता है?

(A). ख़ाद्य

(B). पानी और ख़ाद्य

(C). पानी

(D). उपरोक्त में से कोई नहीं  

 

14. प्रकाश संश्लेषण की क्रिया के दौरान मुक्त होने वाली गैस है?

(A). कार्बन डाईऑक्साइड

(B). नाइट्रोजन

(C).फ्लोरिन

(D). ऑक्सीजन

NOTE  – 6CO2    +   6H2O  —>  C6H12O6  + 6O2  

 

15. किस कोशिका के अंग को एटम बम कहा जाता है?

(A). गोल्जिकाय

(B). माइटोकांड्रिया

(C). लाइसोसोम

(D). केन्द्रक  

 
 
 

 

READ MORE

General Science Biology Questions – 01

General Science Biology Questions – 02

General Science Biology Questions – 03

General Science Biology Questions – 04    

General Science Biology Questions-05

General Science Biology Questions – 06

General Science Biology Questions – 07

General Science Biology Questions – 08

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Comment